Boja i miris urina – pokazatelji zdravlja

Promene u mokraći, kao što su boja, miris i koegzistencija, mogu da budu pokazatelji stanja vašeg organizma. Vaša mokraća može da otkrije šta ste jeli, koliko tečnosti ste konzumirali, ali i koje bolesti bi mogli da imate.

Već stotinama godina analiza urina jedan je od načina koje lekari koriste kod dijagnostikovanja bolesti. Sa istoriskog gledišta, urin je bio jedan od glavnih pokazatelja onoga što se događa u telu, i to iz razloga što mnoge supstance koje cirkulišu organizmom, uključujući bakterije, kvasce (jednostanične gljivice koje pripadaju grupi mikroorganizama), višak proteina i šećera, na kraju završavaju u mokraći.

Zadatak urina prvenstveno je oslobađanje od toksina i ostalih štetnih materija, uklanjanje viška vode i vodotopivog otpada koji filtriraju bubrezi.

Ukoliko je urin promenio boju ili miris, razlog tome može da bude bezazlen, npr. večera koja je uključivala repu, šparglu ili slično, pa to takođe može da bude i znak ozbiljnijih stanja, kao što su infekcije ili tumor.

Promene urina na koje biste trebali da pripazite, a koje bi mogle da budu pokazatelji vašeg zdravlja su:

Promena boje urina

Normalan urin dobija žutu boju iz pigmenta koji se zove urobilin. Ta boja obično varira od bledo žute do tamne žute boje, u zavisnosti od koncentracije urobilina u mokraći.

Tamniji urin obično je znak da niste konzumirali dovoljnu količinu tečnosti, dok proziran urin znači suprotno – verovatno ste konzumirali veliku količinu tečnosti ili diuretike koji telo teraju na oslobađanje od viška vode.

Mokraća može da bude i druge boje, a neobične nijanse ne moraju nužno da budu razlog za uzbunu. Naime, određeni lekovi mogu da pretvore urin u fluorescentno zelenu ili plavu boju. Osim toga boja urina može da bude i narančasta, kao rezultat uzimanja laksativa ili konzumiranja narandze, žuta, koja može da se javi zbog viška vitamina B, a nasledne bolesti pod nazivom Porfirije mogu da mokraći daju boju vina.

Crvena mokraća obično je znak prisutnosti krvi u mokraći, pa i vrlo mala količina može da proizvede dramatičnu promenu boje, zato ne morate odmah da paničite. Ipak, čak i mala količina krvi u mokraći može da bude pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih tegoba, kao što su infekcije ili tumor, u tom slučaju svakako trebate da posetite lekara ili urologa.

Ukoliko u urinu postoji mala količina krvi, a on je uz to i mutan, postoji velika šansa da imate urinarnu infekciju.

Promena mirisa urina

Urin obično nema jak miris, a ukoliko primetite promene u mirisu urina, postoji mogućnost da imate infekciju ili mokraćni kamenac, zbog kojih urin može da poprimi miris amonijaka.

Ukoliko urin ima slatkast miris, to bi mogao da bude znak da imate dijabetes. U prošlosti, slatkast ukus i miris urina bili su jedini način dijagnostikovanja te bolesti. Neke namirnice takođe mogu da promene miris urina, a posebno špargla.

Učestalost mokrenja

Učestalost mokrenja takođe može da bude pokazatelj vašeg zdravlja. Većina ljudi ima potrebu za mokrenjem šest do osam puta dnevno, ali i više odnosno manje, to zavisi od toga koliko tečnosti pijete.

Ako osećate čestu potrebu za mokrenjem, i to ne iz razloga što konzumirate veću količinu tečnosti, uzroci mogu da budu:

  • Preaktivna bešika – nekontrolisane kontrakcije mišića u bešici
  • Infekcije mokraćnog sistema
  • Intersticijski cistitis – stanje koje uzrokuje upaljenost i nadraženost bešike
  • Benigno povećanje prostate – rast prostate uzrokuje stiskanje uretre i blokiranje normalnog protoka mokraće
  • Neurološka oboljenja, uključujući moždani udar i Parkinsonovu bolest
  • Dijabetes

Suprotan problem, retka potreba za mokrenjem, može da se javi kada postoji blokada ili infekcija, a to može da bude i rezultat loše navike odlaganja mokrenja, koja može da postane i hroničan problem.

Redovno mokrenje potpomaže konzumiranje dovoljne količine tečnosti. Pijte tečnost kada ste žedni i u onoj količini koja vam odgovara, osim u slučaju poteškoća s bubrezima ili mokraćnim kamencem, kada ćete morati da povećate njen unos.

Ukoliko često mokrite tokom noći, prestanite da pijete tri do četiri sata pre spavanja. Takođe, ograničite unos kofeina, koji može da iritira sluznicu bešike, a sličano dejstvo može da bude i sa alkohoom.

Savet, nemojte da odlažete mokrenje! Ukoliko osetite potrebu odmah se uputite u wc, kako se to ne bi pretvorilo u hroničan problem.

Tagovi:

mokraca penliva, boja urina i los rad bubrega

Vaša ocjena članka:

1.75 / 5 (4 votes)

Drugi upravo čitaju: