Krv u stolici (rektalno krvarenje)

Krv u stolici može da bude svetlo crvena, boje kestena, crna, ali može da se pojavi i kao okultno krvarenje (nevidljivo golim okom).

Uzroci krvi u stolici mogu da budu u rasponu od bezopasnih, neprijatnih stanja gastrointestinalnog trakta, kao što su hemoroidi, pa sve do ozbiljnih stanja poput tumora. U svakom slučaju, krv u stolici trebala bi da bude pregledana od strane vašeg lekara.

Rektalno krvarenje (medicinski poznato i kao Hematochezia) odnosi se na svetlo crveno krvarenje iz anusa, često pomešano sa stolicom i/ili krvnim ugrušcima.

Rektalno krvarenje najčešće dolazi iz debelog creva, rektuma ili anusa, a boja krvi često zavisi od mesta krvarenja u probavnom sistemu. Ukoliko je krvarenje bliže anusu, krv će biti svetlija.

Dakle, krvarenje iz anusa kao i sigmoidnog debelog creva obično je svetlo crvene boje, dok krvarenje iz poprečnog debelog creva i desnog debelog creva ima tendenciju da bude tamno crveno ili boje kestena.

Melena

Kod nekih pacijenata, krvarenje može da bude crno, lepljivo i neugodnog mirisa. Takvo krvarenje naziva se melena, a nastaje kada je krv u debelom crevu dovoljno dugo da bi se zbog bakterija razvio hematin, koji krvi daje crnu boju.

Melena obično ukazuje na krvarenje iz gornjeg dela probavnog sistema (npr. krvarenje iz ulkusa želuca ili tankog creva), jer se krv u probavnom traktu obično zadržava duže vremena pre nego što izađe iz tela.

Melena ponekad može da se pojavi i zbog krvarenja iz desnog dela debelog creva, dok se krvarenje iz sigmoidnog debelog creva i rektuma obično ne zadržava u telu dovoljno dugo da bi bakterije krvi dale crnu boju.

Retko, velika količina krvarenja iz desnog debelog creva, tankog creva odnosno zbog čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, može da prouzrokuje brzi prolaz krvi kroz probavni trakt, a rezultat će da bude rektalno krvarenje u jarko crvenoj boji. U tim situacijama, krv prolazi kroz debelo crevo tako brzo da nema dovoljno vremena da bi zbog bakterija poprimila crnu boju.

Okultno krvarenje

Ponekad, krvarenje iz probavnog trakta može da bude presporo da bi se javila melena ili rektalno krvarenje. Kod tih bolesnika, krvarenje je okultno odnosno nije vidljivo golim okom, a krv može da se primeti samo testiranjem stolice u laboratoriji.

Okultno krvarenje ima mnogo istih uzroka kao i rektalno krvarenje i može da dovede do istih simptoma. To je često povezano sa anemijom, odnosno manjkom gvožđa i krvi.

 

Izvor: Medicinenet.com

Tagovi:

rektalno krvarenje, krvarenje iz anusa

Vaša ocjena članka:

3.60 / 5 (5 votes)

Drugi upravo čitaju: