Natečeni limfni čvorovi – što ih uzrokuje i koje bolesti nam mogu otkriti?

Natečeni limfni čvorovi – što ih uzrokuje i koje bolesti nam mogu otkriti?

Limfni čvorovi su male žlezde u obliku pasulja, a nalaze se u celom telu. One su deo limfnog sistema, koji nosi limfne tečnosti, hranjive materije i otpadni materijal između tkiva i krvotoka.

Limfni sistem važan je deo imunološkog sistema.

Limfni čvorovi filtriraju limfnu tečnost, kada ona prolazi kroz njih, zadržavajući bakterije, viruse i druge strane materije, koje se potom uništavaju posebnim belim krvnim zrncima (limfociti).

Limfni čvorovi mogu se naći pojedinačno ili u grupama, a mogu biti vrlo mali ili veličine masline. Skupine limfnih čvorova mogu se osetiti na području vrata, prepona i pazuha. Limfni čvorovi obično nisu otečeni ili bolni, a većinu njih u telu ne možemo osetiti.

Što je uzrok natečenih limfnih čvorova?

1. Limfni čvorovi obično su otečeni na jednom mestu kada se određeni zdravstveni problemi, kao što su povrede, infekcije ili tumori, razvijaju u blizini ili na limfnom čvoru.

Tako položaj natečenih limfnih čvorova može da pomogne u prepoznavanju  konkretnog problema:

 • Žlezde na obe strane vrata, ispod vilice ili iza uva obično nabubre u slučaju prehlade ili upale grla. Takođe, one mogu da oteknu nakon povrede u blizini žlezde ili kada se tumor odnosno infekcija javlja u ustima, glavi ili vratu.
 • Žlezde u pazuhu (pazušni limfni čvorovi) mogu da oteknu u slučaju povrede ili infekcije u ruci. Retko uzrok aksilarnih otoka mogu biti rak dojke i limfoma.
 • Limfni čvorovi u preponama (bedreni ili ingvinalni limfni čvorovi) mogu da oteknu od povreda ili infekcija u području stopala, nogu, prepona ili genitalija. U retkim slučajevima, rak testisa, limfom ili melanom mogu da prouzrokuju kvržicu na tom području.
 • Žlezde iznad ključne kosti (suprakla limfni čvorovi) mogu da oteknu u slučaju infekcija ili tumora u području pluća, grudi, vrata ili abdomena.

Uobičajena mesta otečenih limfnih čvorova uključuju vrat, prepone i područje ispod pazuha.

 

2. Kada limfni čvorovi nabubre na dva ili više mesta, to se naziva generalizovana limfadenopatija.

Mogući uzroci su:

 • Virusne bolesti, kao što su osipi, rubeola, vodene kozice ili zaušci
 • Mononukleoza (Epstein-Barr virus), koja se manifestuje groznicom, bolom u grlu i umorom, ili citomegalovirus (CMV) i virusne infekcije, koji uzrokuju simptome slične onima kod mononukleoze.
 • Bakterijske bolesti, kao što su streptokok grla (uzrokovan Streptococcus bakterijom) ili Lyme borelioza (bakterijska infekcija koju prenose određene vrste krpelja).
 • Nuspojave fenitoina (Dilantin), leka koji se koristi za sprečavanje epileptičnih napada
 • Nuspojave vakcinisanja protiv osipa, zaušaka i rubeole.
 • Tumori, leukemija, Hodgkinove bolesti i non-Hodgkinov limfom.
 • Sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS), koji se razvija nakon infekcije HIV virusom. Ovaj virus napada imuno sistem, zbog čega se telo teško bori protiv infekcija i bolesti.
 • Sifilis, koji je polno prenosiva bolest

Lečenje

Lečenje otečenih limfnih čvorova fokusira se na lečenje uzroka. Na primer, bakterijske infekcije mogu da se leče antibioticima, dok u slučaju sumnje na rak, može da se radi biopsija kako bi se potvrdila dijagnoza.

U slučaju otečenih limfnih čvorova koji se ne vrate na normalnu veličinu u toku mesec dana, trebali biste da posetite svog lekara.

Limfni čvorovi mogu ostati otečeni ili tvrdi još dugo nakon što nestane početna infekcija. To je često slučaj kod dece, čije žlezde se mogu vratiti na normalu veličinu, a ostati čvrste i vidljive još nekoliko sedmica.

Tagovi:

limfni cvorovi, natecene limfne i povecani limfociti

Vaša ocjena članka:

4 / 5 (10 votes)

Drugi upravo čitaju: