Obilna krvarenja iz nosa – šta ih uzrokuje i kako da ih sprečite?

Obilna krvarenja iz nosa mogu da budu zastrašujuća. Međutim, ona su česta, a posebno kod dece i mogu da se leče kod kuće.

U toku krvarenja iz nosa, krv teče iz jedne ili ponekad iz obe nosnice. Krvarenje može da bude teško ili lagano i traje od nekoliko sekundi do 10 minuta ili duže.

Kada da posetite lekara opšte prakse?

Većinom, krvarenje iz nosa je manje i prestaje uz neku vrstu samopomoći. Lekara biste trebali da posetite ako su krvarenja obilna i česta.

Krvarenje može da bude intenzivno ili da traje duže ako imate visok krvni pritisak, probleme sa srcem odnosno stanje u kojem krvni ugrušak ne može da se zgusne ispravno, ili ako uzimate lekove koji razređuju krv (antikoagulansi), kao što su varfarin ili Aspirin.

Ako imate krvarenje iz nosa koje traje duže od 20 minuta, idite u najbližu bolnicu što je pre moguće.

Šta uzrokuje krvarenje iz nosa?

Unutrašnjost nosa je puna sitnih krvnih sudova koji mogu da krvare u slučaju manjih povreda, npr. prilikom izduvavanja nosa.

Obilna krvarenja iz nosa mogu da se jave ako se sluznica u nosu isušuje. Uzrok tome mogu da budu infekcije, hladno vreme ili centralno grejanje. Ako je sluznica upaljena ili napuknuta, veća je verovatnoća da će doći do krvarenja.

Kod koga se najčešće javlja krvarenje iz nosa?

Krvarenje iz nosa može da se javi kod svakoga, ali najčešće kod sledećih grupa:

  • Mala deca
  • Starije osobe
  • Trudnice
  • Osobe koje redovno uzimaju aspirin i lekove koji razređuju krv (kao što je varfarin)
  • Osobe sa poremećajima krvi

Saniranje krvarenja iz nosa

Krvarenje iz nosa obično možete da zaustavite štipanjem nosa direktno iznad nosnica otprilike 10 minuta. Ako se nagnete prema napred i dišete kroz usta, krv će se izlučivati kroz nos umesto niz zadnju stranu vašeg vrata.

Ako potražite lekarsku pomoć, jer krvarenje iz nosa nije prestalo ni nakon 20 minuta, može da se koristi postupak za zaustavljanje krvarenja, a koji se naziva kauterizacija. To uključuje razaranje tkiva pomoću niskog nivoa toplote ili DAB srebrnog nitrata (što može da bude bolno).

Ako se kauterizacija ne radi, lekar može da vam pomogne u zaustavljanju krvarenja tako što će da stavi komadić gaze ili vate u nos.

Da li su obilna krvarenja iz nosa opasna?

Obilna krvarenja iz nosa obično nisu opasna. Ali, učestala ili teška krvarenja iz nosa mogu da ukazuju na ozbiljnije zdravstvene probleme, kao što su visok krvni pritisak (hipertenzija).

Krvarenje iz nosa može da bude ozbiljnije za starije osobe, kod kojih treba više vremena da se krv zgruša, pa su ove osobe u opasnosti od gubitka veće količine krvi.

Ako vaš lekar posumnja na ozbiljniji problem, može da vas uputi specijalisti za uho, grlo i nos na detaljnije preglede.

Prekomerno krvarenje u toku dužeg vremena može da dovede do anemije (grupa bolesti koje utiču na crvene krvne ćelije). Česta obilna krvarenja iz nosa (više od jednom nedeljno) mogu da pogoršaju anemiju ako ste izgubili mnogo krvi.

Sprečavanje obilnih krvarenja iz nosa

Sledeći saveti mogu da budu od koristi kod krvarenja iz nosa:

  • Izbegavajte čačkanje i izduvavanje nosa, ako je on začepljen zbog prehlade ili polenske groznice
  • Nosite štitnik za glavu dok se bavite sportom u kojem bi mogli da se povredite
  • Uvek sledite uputstvo kod upotrebe nosnih dekongestiva
  • Ako koristite lekove koji razređuju krv, a imate problema sa krvarenjem iz nosa, konsultujte se sa vašim lekarom

Nakon prestanka krvarenja iz nosa, u nosnisi će se formirati kora, koja može da bude neprijatna, ali pokušajte da je ne uklanjate, s obzirom da je to deo procesa ozdravljenja i pomaže kod sprečavanja daljnjeg krvarenja.

U procesu oporavka mogli biste da budete osetljiviji na infekcije, pa izbegavajte osobe koje kašlju i imaju prehladu. Takođe, izbegavajte alkohol, pušenje i tople napitke, jer oni proširuju krvne sudove u sluznici nosa.

 

Izvor. Nhs.uk

Vaša ocjena članka:

1.50 / 5 (2 votes)

Drugi upravo čitaju: