Povišen fibrinogen – šta je i kako ga normalizovati?

Fibrinogen je protein koji se proizvodi u telu i ima vrlo važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi. Kada postoji oštećenje u tkivu, npr. ako se posečete, fibrinogen omogućava formiranje ugruška i tako sprečava gubitak krvi.

Protok fibrinogena je važan, jer bi u suprotnom i male povrede bile opasne po život.

S druge strane, kao i kod većine spojeva proizvedenih od strane tela, narušavanje njihove ravnoteže može da postane potencijalno štetno, a fibrinogen se u tome ne razlikuje.

Visok nivo fibrinogena u krvi može da izazove stvaranje neželjenih ugrušaka, koji mogu da dovedu do srčanog ili moždanog udara. Isto tako, višak fibrinogena može da zgusne krv i uspori njen protok, a tako i dotok kiseonika i hranjivih supstanci do vitalnih organa i mišića, što može da dovede do umora, bola u mišićima, pa čak i gubitka pamćenja.

Očigledno je kako visok nivo fibrinogena može da dovede do hroničnih zdravstvenih problema, koji mogu da smanje kvalitet našeg života. Šta treba da preduzmete kako biste normalizovali fibrinogen?

Kako da normalizujete fibrinogen?

Neophodno je da obavite testiranje krvi kako bi se utvrdilo da li postoji povišen nivo fibrinogena u krvi. Nivo u granicama je između 200 i 200 mg/dl, iako test krvi može da navede i mnogo veći spektar kao „normalan“.

Ako se testiranjem krvi utvrdi povišen stepen fibrinogena, preporučujemo sledeće mere za njegovu normalizaciju:

  1. Kontrola šećera u krvi – dijabetičari imaju mnogo veći rizik od srčanog i moždanog udara. Ovaj rizik nastaje iz više razloga, a povišen stepen fibrinogena je jedan od njih. Kontrola šećera u krvi može da ima značajan uticaj na nivo fibrinogena u krvi.
  2. Redovne vežbe mogu da pomognu u stimulisanju boljeg protoka krvi, a time se smanjuje količina fibrinogena koji kruži kroz sistem.
  3. Maslinovo ulje u ishrani može da pomogne u smanjivanju nivoa fibrinogena u krvi.
  4. Dodatak Omega-3 masnih kiselina, a posebno riblje ulje, smanjuje rizik od srčanog udara. Osim toga, riblje ulje smanjuje trigliceride, povećanu viskoznost krvi, a između ostalog i fibrinogen u krvi. Za najbolje rezultate preporučujemo da uzmete dovoljno ribljeg ulja kako biste osigurali 1000 mg EPA i DHA.
  5. Normalizovanje homocisteina, nusprodukta metabolizma proteina koji je povezan s bolestima srca, može da pomogne kod povišenog fibrinogena. Vaš lekar može da vas uputi na krvni test za procenu nivoa homocisteina. Povišen homocistein može da dovede do povećanja krvnog fibrinogena, a u tom slučaju preporučuju se dodaci ishrani koji sadrže određene vitamine i hranjive supstance, kao što su B12, folna kiselina, B6 i trimetilglicin (TMG).
  6. Vitamin C može da pomogne kod normalizovanja fibrinogena, a preporučuje se količina od 2000 mg vitamina C.

 

Izvor: Illnessisoptional.com

Tagovi:

sta je fibrinogen, povecan fibrinogen, Povisen fibrinogen, fibrinogen blago povišen, fibrinogen povisen, fibrinogen sta je, fib visok u krvi, hyperfibrinogenemia sta je

Vaša ocjena članka:

3.80 / 5 (10 votes)

Drugi upravo čitaju: