Povišen kreatinin – uzroci i dijagnoza

Kreatin, urea i urati se povećavaju kada sposobnost bubrega da filtrira tečnosti u telu opada, i to bez obzira na uzrok smanjene efikasnosti bubrega.

Najčešći uzrok povišenog kreatina je postepeno oštećenje mehanizma filtracije usled dugoročnog visokog krvnog pritiska ili dijabetesa.

Kod bilo koje ozbiljne groznice, gde dolazi do dehidratacije, postoji mogućnost porasta kreatina u krvi, s obzirom da bubrezi pokušavaju da podnesu sve procese u našem telu.

Akutno slabljenje rada bubrega može da bude rezultat traume, gubitka krvi, teške infekcije, trovanja, nekih oblika raka, biohemijske neravnoteže i slično. Bubrezi sve teže obavljaju svoju funkciju, a nivo kreatinina raste.

Dijagnoza

Pouzdan funkcionalni test bubrega, kojim se utvrđuje funkcija bubrega, je kreatin klirens test. On uključuje formulu koja izražava nivo kreatinina u krvi u odnosu na količinu proizvedenog kreatinina u urinu u toku 24 sata. Samostalno, podatak o jednom nivou kreatinina zapravo ne daje mnogo korisnih informacija u cilju uspostavljanja dijagnoze.

Lekari obično obavljaju još neka ispitivanja istovremeno, uključujući i pregled urina (biohemijski i mikrobiološki nalaz), rendgen, a ponekad čak i biopsiju bubrega. U opštim uslovima, povišen nivo kreatinina ukazuje na smanjenu funkciju bubrega.

 

Izvor: Netdoctor.co.uk

Tagovi:

povišen kreatinin, kreatinin, povečan kreatinin, povisen kreatinin u krvi lecenje

Vaša ocjena članka:

4 / 5 (10 votes)

Drugi upravo čitaju: