Sluz u stolici – šta je uzrokuje?

Stolica obično sadrži malu količinu sluzi, pa vidljive količine mogu da ukazuju na različite bolesti ili stanja. Sluz u stolici je čest simptom sindroma iritabilnog creva (IBS) i ulceroznog kolitisa (oblik upalne bolesti creva) pa je u manjoj meri vidljiva kod Crohnove bolesti. Bakterijska infekcija, analna fisura ili opstrukcija creva takođe su potencijalni uzroci sluzi u stolici.

Sluz je prozirna, bela ili žuta supstanca, proizvedena od strane membrane sluznice debelog creva. Nju proizvode i drugi organi u telu, kao što su pluća, gde se ona pomaže u skupljanju stranih čestica koje se inhaliraju. U crevima, sluz štiti unutrašnju sluznicu i olakšava prolaz stolici.

Sluz u stolici nije štetna sama po sebi, ali takođe može da bude simptom neke bolesti ili stanja koje zahteva lečenje:

Ulcerozni kolitis

Kod ulceroznog kolitisa, sluznica debelog creva (kolona) postaje upaljena i razvija čireve, koji mogu da krvare i proizvode gnoj i sluz, a ona može da bude vidljiva i u stolici.

Sindrom iritabilnog creva

Kod ove upalne bolesti creva, sluznica može da poveća proizvodnju sluzi. Ona je češće povezana sa dijarejom, nego sa zatvorom ili izmjeničnim tipom IBS-a.

Sluz u stolici zbog ulceroznog kolitisa ili sindroma iritabilnog creva nije razlog za uzbunu, ali o tome biste svakako trebali da se posavetujete sa lekarom.

Crohnova bolest

Sluz u stolici je nešto manje uobičajena pojava kod osoba koje imaju Crohnovu bolest. Ako je sluz u stolici prisutna, ona bi mogla da bude povezana sa analnom fisurom.

Bakterijske infekcije

Bakterijske infekcije takođe mogu da prouzrokuju sluz u stolici, kao i simptome dijareje, groznice i grčeva u stomaku. Neke bakterijske infekcije mogu da se povuku same od sebe, bez lečenja, ali u nekim slučajevima one mogu da budu ozbiljne i zahtevaju lečenje antibioticima.

Začepljenja creva

Opstrukcija creva je povezana sa simptomima opstipacije, teških grčeva, bolovima u stomaku, povraćanjem, kao i sluzi u stolici. Do opstrukcije creva može da dođe zbog mnogobrojnih uzroka, kao što su adhezija, kila, kamen u žuči, tumor ili gutanje stranih tela. Smetnje se obično leče u bolnici, u nekim slučajevima neophodna je operacija kojom se uklanjaju blokade.

Ako se sluz javi bez konkretnog uzroka, kao što su gore navedeni, reč je o promeni u radu creva, pa je poželjno da se posavetujete sa lekarom.

 

Izvor: About.com

Tagovi:

sluz u stolici, sluz u stolici kod dece, bela sluz u stolici, Sluz U Stolici Simptomi, sluz u stolici i gasovi, sluz u stolici slike, sluz u stolici kod odraslih, bijela sluz u stolici, Prozirna sluz u stolici

Vaša ocjena članka:

3.75 / 5 (4 votes)

Drugi upravo čitaju: