Šta uzrokuje beli jezik?

Postoji mnogo mogućih uzroka belog jezika. Neki su benigni ili mogu lako da se leče, dok drugi mogu da zahtevaju posebne tretmane ili čak ukazuju na mogućnost pojave raka.

Povremeno, beli jezik nakon buđenja može da ukazuje na potrebu za boljom higijenom, a može da znači i da imate alergiju ili prehladu, zbog kojih ste veći deo noći disali na usta, što je vrlo često uzrok belog jezika.

Uopšteno, povremeno beli jezik, pogotovo kada je zahvaćena cela njegova površina, najčešće je rezultat manjih upala papila, tj. sitnih bradavica ukusa sa kojima je prekriven jezik. One mogu, kao i ćelije kože, da sakupljaju bela krvna zrnca, bakterije i slično, zbog čega jezik može da izgleda otečeno i da bude bele boje.

Ovo stanje može da bude prouzrokovano nedovoljnom oralnom higijenom, dehidratacijom, a hronično se javlja i kod pušača. Konzumacija lekova koji isušuju usta takođe uzrokuje beli jezik, ali u tom slučaju simptomi se povlače nakon hidratacije usne šupljine.

Bele fleke na jeziku

Bele fleke koje se javljaju na delu jezika mogu da ukazuju na oralnu gljivičnu infekciju, što je često slučaj ako ste nedavno uzimali antibiotike, i to nije neuobičajeno kod odojčadi i starijih osoba. Osobe sa dijabetesom mogu da budu osetljivije na gljivične infekcije, a neki oralni inhalatori za astmu takođe mogu da rezultuju ovim stanjem.

Kandidijaza zahteva lečenje i trebali biste da konsultujete svog lekara ukoliko smatrate da je to uzrok belog jezika.

Drugi uzrok belih fleka na jeziku može da bude leukoplakija. Ovo stanje se često javlja kod osoba koje puše ili koriste duvanske proizvode. U ovom slučaju svakako je potrebno da posetite lekara jer bele fleke mogu da predstavljaju potencijalnu najavu oralnog karcinoma. To nije uvek slučaj, a posledice mogu da se izbegnu prestankom konzumacije duvanskih proizvoda.

Lichen planus, retko stanje osipa, takođe može da prouzrokuje pojavu belih pruga na jeziku. U tom slučaju, uz osip, koji se pojavljuje i na drugim delovima tela, a posebno na unutrašnjoj strani ručnih zglobova, podlaktice i iznad skočnog zgloba, možete da osetite i svrab.

Osip se najčešće pojavljuje prvo u ustima, a ako primetite bele pruge ili čipkaste bele uzorke, trebali biste da posetite lekara. Lichen planus takođe može da bude posledica upotrebe duvana, a u tom slučaju simptomi se najčešće povlače prestankom njegove konzumacije.

Kod većine slučajeva, beli jezik je benigan, ili se leči vrlo jednostavno. Dobra oralna higijena i odvikavanje od pušenja mogu da budu korisni i pomoći vam da ovo stanje izbegnete. Ipak, u slučaju belih fleka, pruga ili čipkastih belih formi na jeziku trebali biste da posetite lekara kako biste isključili gore navedene moguće uzroke.

Tagovi:

beli jezik, beli jezik simptomi, bijeli jezik

Vaša ocjena članka:

3.50 / 5 (2 votes)

Drugi upravo čitaju: