Tečnost iz dojke – da li je opasan i šta je prouzrokuje?

Iscedak iz dojke je oslobađanje tečnosti iz jedne ili obe bradavice na grudima kod ne-dojilja. Ova tečnost dolazi iz istog otvora kroz koji dolazi i mleko, spontano ili usled stiskanja grudi.

Tečnost iz jedne ili obe bradavice može da bude uzrokovan brojnim faktorima, od manjih uzroka, pa sve do onih potencijalno opasnih po život, uključujući rak dojke.

Bilo koja vrsta tečnosti iz bradavice kod muškaraca i žena u menopauzi nije uobičajena i zahteva lekarsku pomoć.

U nekim slučajeva, tečnost iz bradavice nije razlog za zabrinutost i smatra se normalnim u mnogim situacijama, npr kod devojčica i dečaka u pubertetu i kod trudnica. U takvim slučajevima lečenje nije potrebno.

Drugi česti uzroci sekreta dojke, koji nije problematičan, uključuju preteranu stimulaciju grudi, iritaciju kroz odeću ili prestanak dojenja. Tečnost iz dojke kod ne-dojilja može da bude i nuspojava nekih lekova, ali i simptom opasnih stanja koja zahtevaju lečenje.

Najčešći uzroci abnormalnih sekreta dojke uključuju:

  • Fibrocističke promene dojke – stanje koje karakterišu benigne kvržice na grudima i procenjuje se da se javljaju kod 50% žena, najčešće u periodu između 20 i 50 godina, a mogu da prouzrokuju zeleni ili smeđi iscedak iz bradavice. Ove promene nisu povezane s povećanim rizikom od raka dojke.
  • Galaktoreja – se odnosi na mlečni iscedak. To je simptom nekih stanja, najčešće hipotireoze (smanjeni rad štitne žlezde) i preterane stimulacije dojki. Takođe, može da bude i nuspojava nekih lekova, uključujući i kontracepcijske pilule.
  • Proširenje mlečnih kanala – odnosi se na stanja koja karakterišu upala i potencijalne blokade mlečnih kanala ispod bradavice. To može da prouzrokuje gusti zelenkasti, prljavo beli ili crni iscedak iz jedne ili obe bradavice, a najčešće je kod žena koje se približavaju menopauzi i prolazi samo od sebe u većini slučajeva.
  • Infekcije dojke – karakteriše iscedak iz dojke koji sadrži gnoj, a može da bude popraćen i crvenilom dojke i osećajem toplote na dodir. Ovo stanje se lako leči antibioticima u većini slučajeva.

Iscedak iz bradavica je retko znak za ozbiljne bolesti, ali sve promene dojke, uključujući i oslobađanje tečnosti iz jedne ili obe bradavice, treba shvatiti za ozbiljno i obratiti se lekaru.

Boja iscetka ne otkriva ozbiljnost uzroka, ali krvavi iscedak uvek signalizuje veći zdravstveni problem koji zahteva lečenje.Krvavi iscedak može da bude i simptom raka dojka.

Svaki neobičan ili neobjašnjiv iscedak iz bradavice, posebno ako se javlja na obe dojke, zahteva lekarsku procenu. U međuvremenu, potrebno je da izbegavate stimulaciju dojke, kao i čestu proveru iscetka, jer to može da pogorša ili produži simptome.

 

Izvor: Nippledischarge.com

Tagovi:

iscedak iz dojke, tecnost iz dojke, iscedak iz dojke na pritisak, iscjedak iz bradavice kod muškaraca, tecnost iz grudi, zeleni iscedak iz bradavice

Vaša ocjena članka:

2.67 / 5 (3 votes)

Drugi upravo čitaju: