Osip i akne kod dece – 10 najčešćih uzročnika i lečenje

Osip i akne kod dece – 10 najčešćih uzročnika i lečenje

Osip je normalna pojava kod malih beba jer je njihova koža vrlo osetljiva. Većina osipa su bezopasni i prolaze sami od sebe. Ipak, u nekim slučajevima osip može da zahteva lečenje ili čak da bude znak upozorenja na neku ozbiljniju bolest.

Ovaj vodič može da vam da bolju sliku o uzroku osipa, ali nemojte da ga koristite za dijagnostikovanje bebinog stanja.

Uobičajeni uzroci kožnih osipa kod beba su:

1. Milia

Kod polovine novorođenčadi javljaju se sitne bele tačkice na licu, koje se zovu milia. To su samo blokirane pore i obično nestaju unutar prve četiri nedelje života.

Pročitajte više: Milia kod dece – kako da je prepoznate i lečite?

2. Erythema Toxicum Neonatorum

Kao i u prethodnom slučaju, kod više od polovine novorođenčadi razvija se osip koji se naziva eritem toxicum. Obično se javlja već nakon dva do tri dana nakon rođenja deteta i nestaje nakon nekoliko dana. Premda je vrlo čest, uzrok ovog osipa još uvek nije utvrđen.

Pročitajte više: Erythema Toxicum Neonatorum – uzroci, simptomi i lečenje

3. Dojenačke akne

Ponekad se na bebinom licu, nosu i čelu javljaju akne, otprilike mesec dana nakon rođenja. Kako biste pomogli svojoj bebi, čistite njeno lice vodom i blagim sapunom i redovno secite bebine nokte. Ako se akne pojave kod beba starijih od tri meseca, lekar može da preporuči dodatne tretmane.

Pročitajte više: Dečije akne – simpomi i lečenje

4. Dečiji ekcem

Dečiji ekcem ili atopijski dermatitis je dugotrajno stanje koje uzrokuje crvenu, suvu i ispucanu kožu koja svrbi. Najčešći oblik je atopični dermatitis, koji uglavnom dobijaju deca, a može da se pojavi i u odrasloj fazi.

Obično se javlja na pregibima kolena i laktova, a u težim slučajevima može da zahvati i veće površine.

Pročitajte više: Atopijski dermatitis – uzroci, simptomi i prirodni lekovi

5. Pelenski osip

Pelenski osip se javlja kod većine beba. Često je prouzrokovan produženoj izloženosti urinu ili stolici, ali ponekad može da bude posledica gljivične infekcije.

Deca obično dobiju pelenski osip u uzrastu od 7-10 meseci. Kako biste umanjili pelenski osip vodite računa o tome da bebina koža bude suva i čista i češće menjajte pelene.

Pročitajte više: Pelenski osip – uzroci, simptomi i lečenje

6. Ringworm (tinea)

Ova česta gljivična infekcija može da prouzrokuje prstensti crveni osip gotovo bilo gde na telu (najčešće na temenu, bebinim nogama i preponama). Obično se lako leči pomoću masti i krema.

Pročitajte više: Tinea versicolor – uzroci, simptomi i lečenje 

7. Impetigo

Impetigo je vrlo zarazna bakterijska infekcija površinskih slojeva kože, koja uzrokuje čireve i plikove. Ova infekcija obično nije ozbiljna, ali je poželjno da posetite lekara kako bi vašoj bebi propisao terapiju za lečenje.

Pročitajte više: Impetigo – što ga uzrokuje i kako ga izliječiti?

8. Urtikarija (hronični osip)

Urtikarija je osip koji se javlja zbog alergije, npr. na hranu, kada okidač uzrokuje ispuštanje histamina. Ako vaša beba dobije urtikariju za vreme hranjenja, mogući uzrok je hrana. Najčešće namirnice su jaja i mleko, ali i mnoge druge namirnice su uzrok.

Urtikarija je obično kratkotrajni osip i može da se kontroliše antihistaminicima.

Pročitajte više: Urtikarija (hronični osip) – uzroci, simptomi i lečenje

9. Parvovirus (peta bolest)

Parvovirus je blaga virusna bolest koja je vrlo česta kod dece i beba. Parvovirus obično uzrokuje jarko crveni osip na oba obraza i temperaturu. Kod većine beba bolest se povlači za nekoliko dana, ali kod trudnica i nekih odraslih može da prouzrokuje komplikacije.

Pročitajte više: Parvovirus (peta bolest) kod dece – uzroci, simptomi i lečenje

10. Scabies (svrab, šuga)

Scabies je česta infekcija kože koja može da zahvati bebe, ali i odrasle. Prouzrokovana je sitnim grinjem i često se širi među članovima porodice. Kod beba su karakteristične sitne mrlje po celom telu, uključujući tabane, pazuhe i genitalno područje. Lečenje uključuje sve članove porodice.

Pročitajte više: Scabies (svrab, šuga) – uzroci, simptomi i lečenje

Tagovi:

bubuljice kod dece

Vaša ocjena članka:

4.33 / 5 (3 votes)

Drugi upravo čitaju: