Urtikarija (hronični osip) – uzroci, simptomi i lečenje

Urtikarija (hronični osip) – uzroci, simptomi i lečenje

Hronični osip, poznat i kao urtikarija, karakterišu crvene ili bele fleke različitih veličina, koje se pojavljuju i nestaju.

Iako se najčešće povlači u roku od nekoliko nedelja ili manje, za neke ljude je ozbiljan i dugoročni problem.

Hronični osip se definiše kao osip koji traje duže od šest nedelja ili se uporno vraća.

Uzroci urtikarije

U većini slučajeva uzrok hroničnog osipa se ne može identifikovati. Ponekad je povezan sa autoimunim poremećajima, kao što su bolest štitne žlezde ili lupus.

Iako se osnovni uzrok urtikarije obično ne može identifikovati, lečenje simptoma obično je uspešno. Antihistaminici pružaju najbolje olakšanje.

Simptomi urtikarije

Urtikarija se pojavljuje u obliku malih okruglih prstenova ili velikih fleka i može da promeni oblik. Obično uzrokuje svrab, a pojedinačna fleka traje od 30 minuta do 36 sati. Nakon što fleka nestane, obično se javljaju nove.

Urtikarija se pojavljuje u serijama, najčešće na licu i ekstrmitetima.

Nešto manje od polovine obolelih takođe imaju i angioedem, velike ožiljke ili otoke na koži koji mogu da se pojave oko očiju i usana, na području ruku, nogu, genitalija ili unutar grla. Otok u grlu može da ometa disanje i zahteva hitno lečenje. Angioedem svrbi manje od urtikarije, ali može da prouzrokuje bol ili peckanje.

Simptomi mogu da dođu i prođu bez konkretnog okidača. Kod nekih osoba određeni uslovi, poput toplote, napora ili stresa, mogu da pogoršaju simptome.

Uzroci urtikarije

Hronični osip se aktivira kada određene ćelije ispuštaju histamin i druge hemikalije u krvotok, što uzrokuje da mali krvni sudovi propuštaju.

Tačan uzrok hroničnog osipa je nekada teško odrediti, kao i osnovne okidače, ali veruje se kako je osip povezan sa poremećajima imunološkog sistema ili drugim zdravstvenim problemima, kao što su bolesti štitne žlezde ili lupus.

Retko, osnovni uzrok može da bude reakcija na lekove, hranu, aditive u hrani, insekte, parazite ili infekciju. Ali, u većini slučajeva, tačan uzrok ne može da se utvrdi.

Toplota, hladnoća, pritisak, sunčeva svetlost ili drugi vanjski stimulansi mogu da pogoršaju simptome urtikarije.

Određeni lekovi protiv bolova, poput aspirina, ibuprofena i naproksen natrija, također mogu da pogoršaju osip.

Lečenje urtikarije

Pronalaženje efikasnog tretmana za hronični osip može da bude pravi izazov. U slučajevima kada je okidač identificiran, kao reakcija na određenu, hranu, lekove ili fizički podražaj, tretman uključuje izbegavanje okidača.

Ako je uzrok određeno zdravstveno stanje, osip se poboljšava tretiranjem samog uzroka.

Simptomi se uspešno leče OTC lekovima ili lekovima na recept. Lekar će da vam preporuči najbolji lek, ili kombinaciju lekova koja će da umanji vaše simptome.

Vaša ocjena članka:

2 / 5 (1 votes)

Drugi upravo čitaju: