Zubni implantati – postupak ugradnje, vrste implantata i cena

Zubni implantati – postupak ugradnje, vrste implantata i cena

Zahvaljujući napretku medicine i tehnologije, savremena stomatologija ima mogućnost svima da ponudi ono što priroda nije, a to su treći stalni zubi! U proverenim rukama stomatologa, uz dobro opšte zdravlje pacijenta i adekvatnu higijenu, uspešnost ugradnje zubnog implantata je stopostotna.

Od čega se prave zubni implantat?

Danas se zubni implantati izrađuju od potpuno biokompatibilnog materijala, što znači da je mišljenje da se zubni implantat teško prilagođava čovekovoj vilici i da ga čovekov organizam “odbacuje” netačno. Zubni implantat se izrađuje od titanijuma. To je materijal koji postepeno raste sa viličnom kosti i ne pravi nikakve probleme.

Zubni implantati

Kada je poželjno da postavite implantat?

Kada se pojavi problem nedostajućeg zuba, odnosno, kada zub nedostaje između dva potpuno zdrava zuba, štetno je da brusite zdrave zube da bi se postavio most koji će popuniti prazninu.  Tada je najbolje da ugradite zubni implantat.

Čak i u slučajevima kada nedostaje više zuba, svaki može da se zameni implantatom. Postoje i jeftinija rešenja kada se dva implantata povežu u most i tako postaju nosač za 3, čak i 4 zuba.

U slučaju da se javi potreba za zubnim implantatom, potrebno je da je pacijent dobrog opšteg zdravlja, da anatomske strukture to dozvoljavaju i da pacijent nauči ispravnu tehniku pranja zuba (i da to čini redovno) i to su preduslovi za uspešnu ugradnju implantata i bezbolan oporavak!

Delovi implantata

Postavljanje implantata je proces i svaki implantat ima svoje sastavne delove. To su:

  • Implantat – korenski deo zuba, koji se postavlja, zapravo ugrađuje, na mesto nedostajućeg zuba. To traje 20 minuta.
  • Abatment ili suprastruktura, koja se postavlja 4-6 meseci nakon postavljanja implantata. Ovaj proces je bezbolan i traje 10 minuta.
  • Kruna, koja se izrađuje prema vašem jedinstvenom otisku, cementira se nakon postavljanja suprastrukture i kroz nekoliko dana imate novi zub i širok osmeh.

Dakle, između implantacije i gotovog zuba potrebno je da prođe nekoliko meseci, ali to je u osnovi i najbolje rešenje, jer je potrebno vreme da bi se implantat potpuno integrisao u viličnu kost.

zubni-implantat

 

Vrste implantata

Postoji širok spektar tipova implantata – većih, manjih, užih, širih, jer se proizvođači, kojih ima mnogo na današnjem tržištu, takmiče u raznovrsnosti.

Svakako, trebate da prepustite stomatologu da vam preporuči implantat koji bi vama najviše odgovarao.

U kraće i deblje vilične kosti ugrađuju se manji i deblji implantati, za gornje prednje zube predviđeni su oni uski i dugački implantati, za prednju estetsku regiju izrađuju se implantati na koje dolaze suprastrukture bele boje, za plitke alveolarne grebene ugrađuju se manji implantati, a na njih kasnije može da se postavi i proteza itd.

Cene implantata

Cena implantata varira. Razlog tome je različita nabavna cena implantata.

Velike firme nude skuplje implantate, jer garantuju kvalitetu izvođenjem velikog broja naučnih istraživanja, koja su danas izuzetno skupa. Implantati srednje i niže klase danas uopšte ne zaostaju po kvaliteti, ali njihovi proizvođači nisu toliko ulagali u istraživanja i reklamu, pa je njihova nabavna cena značajno niža.

Vaša ocjena članka:

5 / 5 (1 votes)

Drugi upravo čitaju: